Načítání

Zadejte hledaný text

Kuchyň a jídelna

Vytvoření dokonalé kuchyně: část 7 – Příprava vodovodní instalace v kuchyni

Vodovodní instalace je pro většinu lidí velká neznámá a nehody v ní noční můrou. Ve skutečnosti vše není až tak složité, jak se může na první pohled zdát. V tomto článku neplánujeme dělat žádný rychlokurz na instalatéra. Spíše nám jde o to, abyste chápali vedení vodoinstalace v kuchyni a dokázali si předem rozvrhnout kuchyň podle svých úvah s ohledem na základní poučky o rozvodech vody a odpadu. 

To je rozhodně pravda, ale jako vždy je to s výhradami. Proč výhrady, vždyť je na internetu několik konfigurátorů a ještě se snad nikdy nestalo, že by z technických důvodů nebylo možné návrh realizovat? Odpověď je jednoduchá. Protože online konfigurátor kuchyně je tvořen tak, abyste žádnou absurditu nemohli navrhnout. To je taky jeden z důvodů, proč všem vroucně doporučujeme plán vytvořit. O dalších důvodech proč si kuchyňský návrh vytvořit jsme psali předchozím článku tohoto blogového seriálu.

U klasických návrhů nebývá problém, protože vždy je myšleno na spád odpadu, jednoznačné vedení vodovodní sítě a dostatek místa na ventily pro přívod vody. Jediné, kdy by se mohlo stát, že návrh bude až příliš náročný na realizaci je situace, kdy budete chtít vestavnou kuchyňskou linku malých rozměrů s vestavnými spotřebiči , nebo celkově spotřebiči zabraňujícími dodržet zásadní pravidlo, že za spotřebičem nesmí být ventil na vodu. A nebylo by možné z technického hlediska ventil umístit třeba nad spodní skříňky.

Jaké jsou pravidla vedení vody a odpadu?

Sami jsme si prošli vytvářením kuchyně, proto víme, že i když je pravidel relativně málo, tak je snadné na nějaké zapomenout, nebo jak to bylo u nás, podcenit. Nám instalatéři dali ventil přímo za myčku. To se ukázalo být tak zásadním problémem ve chvíli kdy udělali ostrý návrh. Zjistilo se, že původní nápad na lehce vysunutou linku do prostoru není realizovatelný, protože u rohové linky se musí počítat i s prostorem v druhé části kuchyně, kde jsme potřebných 5 cm navíc neměli. Proto předem upozorňuji na tento problém.

Odpad stačí u dřezu jeden, kde přes sifon můžeme odvádět špinavou vodu z myčky, případně bojleru, pokud je umístěn v kuchyni. Odpad musí mít spád, to zpravidla není problém, ale pokud byste například chtěli vést dále přes koupelnu, tak by mohla jeho výška příliš nízká a bylo by nutné lehce upravit odpad i v koupelně. Není to neřešitelný problém. 

Nezapomeňte mít dostatek přívodů vody. Na dřez je třeba mít teplou a studenou vodu. Pro myčku stačí studená voda (myčka si ji ohřeje) a pokud plánujete nějaký hybridní spotřebič, například lednici s ledovačem, který potřebuje přívod vody, tak přívod vody v jeho blízkosti. Stejně tak jestli plánujete myčku v nejbližší době pořizovat namísto některé skříňky, tak raději vytvořte o ventil pro myčku navíc. 

Shrnutí

Pro vytvoření kompletního návrhu a realizace vody je nejlepší, když přistupuje pouze profesionál. Ale všichni víme, že instalatéři nejsou nejlevnější a jejich čekací lhůty bývají velmi dlouhé, takže není divu, že chceme alespoň část práce převést na nás. Při navrhování kuchyňských vodních obvodů si dejte pozor na několik základních pravidel. Než začnete s navrhováním, tak si vytvořte podrobný návrh celé kuchyně. Pomůže vám to předejít hodně problémům.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *