Načítání

Zadejte hledaný text

Nezařazené

Vytvoření dokonalé kuchyně: část 6 – Jak vybrat dřez a nespálit se

V předchozích článcích jsme se dozvěděli, jaké spotřebiče v kuchyni jsou nezbytné a jaké varianty jsou na trhu k mání. Teď se dostáváme k výběru dřezu. Jejich výběr je rozmanitý. Nejčastější typy jsou keramický, nerezový a granitový dřez. Právě granitový se v poslední době těší velké oblibě a čím dál více lidí mění svůj dřez právě za granitový.

Proč si pořídit nerezový dřez

Většina starších kuchyní je osazena nerezovým dřezem a je to logické. V minulosti byl nerezový dřez nejen trendem, ale také praktickým a designovým doplňkem kuchyně. Ale jak už to tak bývá, tak designové trendy se posouvají dále, konkrétně ke granitovým dřezům, které vypadají přírodněji. To však neznamená, že doby nerezových dřezů už jsou dávno pryč. Stále platí, že jsou nejlevnější. To je důvod proč lidi s nižším rozpočtem na kuchyň sáhnou po nerezu. 

Dražší varianty vypadají navíc také velmi stylově a nemají nedostatky, kvůli kterým mnoho lidí od nerezu odchází. Těmito nedostatky jsou prohlubně a jiné mechanické požkození po nárazu jiného předmětu, dále je to hlučnost i při tekoucí vodě do dřezu atd. To dělají zejména dřezy z tenkého plechu (do 0,5mm). Ty vám proto nemůžeme doporučit, spíše je lepší sáhnout po osvědčené značce,například dřezy Franke, v tloušťce alespoň 0,8mm.

Co je to granitový dřez

Mnoho z vás ještě možná ani neslyšelo o granitových dřezech, proto je v krátkosti představíme. Jde o další generaci dřezů. V posledních letech naprosto vytlačují ostatní varianty a do moderních kuchyní už není není moc potřeba přemýšlet, jaký typ dřezu si pořídit. 

Důvodů je hned několik. Vzhledem k tomu, že jsou tvořené ze zhruba 80 % z drceného kamene (kombinace žuly a křemene) a zbytek je akrylátové pojivo a barvivo, tak vzhled je přírodní a velmi atraktivní. Kvalitativně jsou na velmi vysoké úrovni. Jejich antibakteriální složení je odolné vůči čistícím přípravků a z jejich povrchu i velmi agresivní špína, jako skvrna od řepy, nebo vína jde snadno dostat dolů. Jejich mechanická odolnost je také velmi vysoká. Jsou odolné proti vrypům i škrábancům z běžného provozu kuchyně a co ocení všichni, kteří chtějí mít granitový dřez na delší dobu, časem neztrácejí barvu ani vlivem vody, ani vlivem slunce. Díky těmto skvělým vlastnostem se stávají velmi oblíbeným designovým doplňkem moderních kuchyní.

Keramický dřez, designovka pro bohaté

Poslední variantou jsou keramické dřezy. Ano čtete dobře, po umyvadlech jsou v nabídce i keramické dřezy. Jsou velmi designové, často jsou i vzorované pro ještě větší unikátnost. Designově se hodí se do většiny moderních kuchyní, ale jejich čas teprve přijde. Bohužel prozatím jsou totiž nejdražší variantou – většina z nich je s cenou od 10 000 Kč za dřez. Což je za nás škoda, cena určitě bude časem klesat a pak se tyto dřezy dostanou k masám lidí. Mají totiž oproti výše zmíněným variantám několik výhod.

Při styku s vodou nerezonují, jako nerezové dřezy. Svou tuhostí jsou jednoznačně nejlepší. Podobně, jako granitové dřezy, neobsahují žádné látky, které by po letech měnily barvu, takže se nemusíte obávat zažloutnutí. Tím, že je to bezporézní materiál, tak jsou nesmírně hygienické a celkově odolné vůči mechanickému poškození. Celkově je keramika jemný a příjemný materiál velmi odolný vůči všem vlivům, které vás v kuchyni čekají. Takže pokud vás neodradí jejich vysoká cena, tak určitě neprohloupíte jejich výběrem. 

Shrnutí

Pro většinu lidí je hlavní dilema, jestli si pořídit tradiční nerezový dřez, který má hlavní výhodou nižší cenu a samozřejmě čistý nerezový design, který bude ladit k nerezovým spotřebičům, nebo dřez granitový. Ten je designovějším typem, který se dá krásně sladit s kuchyňskou baterií, případně s kuchyňskou deskou. Nejdražší a nejméně častým typem dřezů jsou keramické dřezy. Výhodou je, že všechny tyto dřezy jednoduše můžete implementovat do dřezových skříněk kuchyňských linek.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *